Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Voet en enkel artrose.

Wat is artrose?

Artrose word in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. Het is een langzaam proces met wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast kraakbeenverlies kan er ook veranderingen plaatsvinden in het ondergelegen bot. Er kan woekering optreden van het bot aan de gewrichtsranden (osteofyten). Hierdoor kan het synoviale membraan (zorgt voor aanmaak van gewrichtsvloeistof) geprikkeld zijn, wat leidt tot gewrichtsontsteking.

Voet en enkel klachten bij artrose.

Artrose in de heupknie en hand hebben in het verleden al veel aandacht gekregen, terug te zien in het aantal onderzoeken dat ernaar gedaan is. Voor de voetregio is dit een stuk minder. Atrose in de enkel is voornamelijk het gevolg van vroeger enkeltrauma, fracturen of peesblessures in het verleden. Reumatoïde artritis en bloedziekten worden ook genoemd. Over het algemeen zijn de patiënten met enkel artrose jonger dan heup/knie artrose. Artrose van ‘de achtervoet’ komt erg weinig voor, evenals van de middenvoet. Echter komt artrose van grote teen regelmatig voor. Bij vrouwen komen deze klachten vaker voor als bij mannen.

Fysiotherapie bij voet en enkel artrose.

Bij artrose in de voet is er veelal sprake van stijfheid en startstijfheid in de ochtend of na het lang zitten. Voor de fysiotherapeut is het een belangrijke taak me de bewegelijkheid weer zo optimaal mogelijk te maken. Vaak is het buigen van de enkele naar ons toe het meest beperkt. Er kan gekeken worden bij welke activiteiten er het meeste pijn ervaren worden en hoe deze misschien op een andere manier uit te voeren. Het actief trainingen van de voet, enkel en onderbeen zijn een belangrijk gedeelte van de behandeling

.