Stenose
Wat is een stenose?
Een stenose is een aandoening die zich in de wervelkolom bevind. Aan de achter zijde van de wervelkolom bevind zich een soort kanaal, het wervelkanaal hierin bevind zich het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg komen zenuwen die richting de armen en benen gaan. door het foramen intervertebrale kunnen zij richting de armen en benen. Een stenose is letterlijk een ‘vernauwing’ of van het wervelkanaal of van het foramen. Door deze vernauwing kan het ruggenmerg of de zenuw worden afgekneld. Dit kan leiden tot pijn die in bepaalde bewegingen te provoceren is. Een stenose van het ruggenmerg wordt kanaalstenose genoemd en een stenose van het foramen heet laterale recesses stenose.
Hoe ontstaat een stenose?
Stenose ontstaat onder anderen door natuurlijke slijtage en veroudering van het lichaam. In de loop van de jaren wordt het wervelkanaal steeds iets nauwer. Dit is een natuurlijk iets van het lichaam. Vaak treden verschillende degeneratieve processen tegelijk op. Op de lange duur kunnen de zenuwen dan in de knel komen. Andere oorzaken kunnen zijn Osteoporose, een rughernia, een tumor of een aangeboren oorzaak waarbij de klachten zich pas op latere leeftijd openbaren.
Wat kunnen symptomen zijn van een stenose?
- Pijn in de onderrug. De pijn straalt uit naar de benen.
- Een zwaar, vermoeid gevoel in de benen.
- Heel soms ontstaat er ongewild urineverlies(incontinentie).
- Vooral last bij lopen en lang staan.
- Vermindering van klachten bij zitten of voorover bukken.
- Minder kracht in de benen.
- Doofheid en tintelingen.
De klachten van stenose lijken op die van een hernia maar komen vaker voor op een oudere leeftijd. Bij een hernia zullen de klachten het meest op worden gewekt met door te bukken en bij een stenose meer bij het achterover buigen. Ook zit de pijn bij een hernia meestal maar in één been. Bij een stenose heeft u vaak klachten aan beide benen.
Fysiotherapie of manuele therapie behandeling van stenose klachten.
Fysiotherapie of manuele therapie kan voldoende zijn bij een beginnende stenose. Tijdens de fysiotherapie of manuele therapie behandeling wordt met name ingezet op het vergroten van de ruimte tussen de wervels. Daarnaast is het van belang dat de symptomen zo veel mogelijk onder controle worden gehouden en vooral niet verergeren. De fysiotherapeut of manueel therapeut zal samen met u een verder plan van aanpak gaan maken.
Een lumbale stenose wordt zichtbaar gemaakt met een MRI opname. Wanneer er op de MRI een vernauwing van het wervelkanaal of van het foramen (ruimte waar de zenuw uittreedt) te zien is, duidt dit op een stenosebeeld. In dat geval kan fysiotherapie of manuele therapie onvoldoende effect heeft, kan een operatie een optie zijn. Hiermee kan meer ruimte worden gecreëerd voor het.