Fasciitis plantaris
Wat is Fasciitis plantaris?
Fasciitis plantaris is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn aan de onderzijde van de voet. Er is dan een probleem met de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Van degene met hielpijn heeft 80% fasciitis plantaris. Onder de leeftijd van 30 jr. komt deze aandoening zelden voor, de aandoening het meest voor tussen 40 en 60 jaar. Waardoor hielspoor precies ontstaat is nog niet helemaal bekend. Een aantal risicofactoren bekend zoals: hielspoor, overpronatie voettype, obesitas, beenlengteverschil, werk waarbij er gewicht moet worden gedragen. Tevens is een verminderde voetbuiging een risicofactor voor fasciitis plantaris.
Een vergelijking wordt wel eens gemaakt met een tennis elleboog, hierbij zou de aandoening worden veroorzaakt door microtraumata ter hoogte van de aanhechting. Ontsteking , getriggerd door de microtraumata zou ook verklaren waarom deze aandoening soms reageert op injectie met steroïden. Normaal gesproken valt de voet ’s nachts in plantairflexie waardoor 's de fascia plantaris verkort gedurende de nacht en het stretchen ’s morgens tijdens het lopen is mogelijk verantwoordelijk voor de irritatie en de pijn die daarbij komt kijken.
Behandeling van Faciitis plantaris.
De behandeling van faciitis plantaris duurt vaak lang. We lopen op onze voeten en daarom is het vaak moeilijk om deze voldoende rust te geven. De peesplaat onder de voet is ook niet erg goed doorbloed waardoor snel herstel vaak moeilijk is. Druk op het hielbeen dient weggenomen te worden, door bijvoorbeeld en verminderen van overgewicht. Ook kan het gebruik van inlegzolen helpen bij het verminderen van de druk . Door de peesplaat zelf te behandelen kracht en rek oefeningen kan de kwaliteit van de peesplaat ook verbeteren. Het dragen van goede schoenen met stevige zool komt er tijdens het lopen minder rek op de peesplaat onder de voet.