Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Hand en polsklachten

Handklachten

Handklachten zijn een redelijk veel voorkomend probleem. Het weer goed kunnen bewegen van de hand pols of vingers en daarna blijven bewegen is een belangrijk onderdeel van de fysiotherapie. Op het moment dat de hand, pols en vingenrs weer goed bewegen kan er daarna weer worden gewerkt aan de kracht van de onderarm spieren. In de hand, pols en vingers bevinden zich maar weinig spieren. De meester spieren bevinden zich namelijk in de onderarm. via pezen zitten deze aan de vingens vast op aan de andere botstukken in de hand, pols of vingers. De fysiotherapeut kan voor u geen gericht plan maken om u zo snel mogelijk van u klachten af te helpen. Hieronder hebben we een aantal handklachten beschreven die veelal voorkomen. 

In de pols kan er bijvoorbeeld een carpaal tunnel syndrome ontstaan of morbus quervain.

In de vingers kunnen weer andere klachten ontstaan zoals een triggervinger, Morbus Duputrèn, skiduim en artrose vand de duim.

Hand, pols en vinger klachten en fysiotherapie.

Voor een aantal van deze klachten kan fysiotherapie een goede uitkomst zijn. Met diverse oefeningen kunnen de spieren in de onderarm en hand worden geoefend. Met specieale weerstanden kan er zelfs per vinger worden getraint. In de pols bevinden zich een 8 tal kleine botjes die bij een carpaal tunnel syndrome niet goed functioneren. Dit kan een oorzaak zijn van deze klachten.  Het kan zijn dat fysiotherapie niet help bij een aantal van deze klachten. Op dat moment word er overlegt met de huisarts over een verder plan van aanpak. Voor sommige kan zelfs een operatie nodig zijn. Zoals Morbus Duputrèn en carpaal tunnel syndrome. 

Artrose bij hand en pols klachten.

Artrose word in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. Het is een langzaam proces met wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast kraakbeenverlies kan er ook veranderingen plaatsvinden in het ondergelegen bot. Er kan woekering optreden van het bot aan de gewrichtsranden (osteofyten). Hierdoor kan het synoviale membraan (zorgt voor aanmaak van gewrichtsvloeistof) geprikkeld zijn, wat leidt tot gewrichtsontsteking.

In de hand en pols zitten veel botstukken en gewrichten. Artrose van deze gewrichten kom meestal pas op latere leeftijd voor. Echter kan het door verschillende herhaalde werkzaamheden eerder optreden. Er kan dan een knarsend geluid op treden bij het gebruik van de hand, pols en vingers. De plek waar artrose het vaakst voorkomt in deze regio is het basis gewricht van de duim.