Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Triggerfinger

Wat is een triggerfinger?

De oorzaak van een triggerfinger is niet altijd duidelijk. De aandoening ontstaat soms na een zware inspanning of abnormaal gebruik van de hand. Een irritatie van de peesschede die de buigpees van een vinger of duim omgeeft. Deze irritatie leidt uiteindelijk tot een lokale zwelling in de pees. Dit belemmert het normale, soepele glijden van de buigpees tijdens buigen en strekken van de vinger. De pees kan met enige moeite nog wel langs de plaats van irritatie, dit is dan meestal erg pijnlijk. Er ontstaat een vicieuze cirkel van ontsteking, zwelling, hokken en opnieuw ontsteken.

Een triggerfinger of duim begint vaak met pijn of een vervelend gevoel aan de basis van de vinger of duim. Soms is er een zwelling zichtbaar of voelbaar. Wanneer de vinger gaat hokken of ‘op slot’ zit, lijkt het soms alsof het probleem zich bevindt aan de bovenzijde van het middelste gewricht van de vinger.

Behandeling door middel van fysiotherapie.

Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de pees niet langer blijft hangen en dat de vinger of duim weer zonder pijn volledig bewogen kan worden. De irritatie van de pees en peesschede moet verminderd worden. De fysiotherapeut gaat met u aan de slag met bepaalde technieken en oefeningen voor vingers hand en pols. Ook word de onderarm meegenomen. De pezen in de vingers en duim zitten namelijk vast aan spieren die zich in de onderarm bevinden. Het slikken van ontstekingsremmende medicijnen kan de zwelling en pijn verminderen en een goede ondersteuning zijn naast de behandeling van fysiotherapie.  Ook kan het gebruik van een nachtspalkje soms voldoende helpen.