Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Hartrevalidatie

Voor wie is hartrevalidatie?

Hartrevalidatie is voor mensen die een hartaandoening  hebben of hebben gehad. Hierbij kunt denk aan een hartinfarct of een hartritmestoornis? Of heeft u een hartoperatie achter de rug? Fysiotherapie Kraaijenzank biedt u een hartrevalidatie programma, waarin u kunt werken aan uw lichamelijk herstel. Tijdens de hartrevalidatie kunt u werken aan het verbeteren van uw lichamelijk kracht en conditie om deze weer op te trainen naar het gewenste niveau. Ook het mentale aspect speelt een belangrijke rol in dit geheel, sommige mensen heb de angst dat het weer op nieuwe kan gebeuren of dat het toch nog niet allemaal opgelost is. Dit kan van invloed zijn op uw hobby’s, sporten of uw werkzame leven. Het is belangrijk om uw hart en bloedvaten gezond te houden. Bewegen is een van de manieren om dit te doen.

 

Ook word er vaak eerst een hartrevalidatie programma  aangeboden in het ziekenhuis hierdoor verminderd de kans op nieuwe hartproblemen met 50% en de kans om te overlijden aan hartproblematiek met 30%.Hier krijgt u  informatie over hoe u uw leefstijl kunt veranderen om gezonder te gaan leven. Uw cholesterolgehalte gaat door bewegen en gezond leven dalen. Daarnaast zal uw vetpercentage en BMI lager worden. Deze samen zijn risico factoren voor het op nieuw krijgen van klachten.

Hart revalidatie

Intake:

Tijdens de eerste ontmoeting vindt het intakegesprek plaats met een fysiotherapeut. Tijdens dit gesprek bespreekt de fysiotherapeut uw klachten, mogelijkheden en wensen. Ook vragen wij u naar andere mogelijke belemmeringen zoals stress, depressies en (bewegings)angsten. Zo krijgen wij een uitgebreid beeld van de persoon die begeleidt gaat worden. Indien nodig kunnen wij een multidisciplinair team inzetten om voor u optimale hartrevalidatie in gang te zetten. Een diëtiste kan bijvoorbeeld uw voedingspatroon beoordelen, terwijl de psychosomatisch fysiotherapeut u kan helpen om angst en depressie te behandelen!

Meten is weten!

Na het gesprek zullen er diverse metingen plaatsvinden, dit varieert van een vragenlijst tot een wandeltest. Deze metingen worden met enige regelmaat herhaald om de behandeldoelen te kunnen evalueren.

 

Fysiotherapie en hartrevalidatie.

Fysiotherapie in de eerste lijn kan vaak goed aansluiten met een revalidatie traject die eventueel in het ziekenhuis is afgerond. Hierin is het de bedoeling dat de belastbaarheid en de algehele conditie verder verbeterd. Het kan zijn dat er geen traject voor u is in het ziekenhuis, in dat geval kan de fysiotherapeut ook andere aspecten meenemen in de therapie. Het gaat dan vaak om angst voor het nogmaals ontstaan van hartklachten.