Heupklachten

Heupklachten en fysiotherapie

Heupklachten komen op iedere leeftijd voor en is een klacht die we regelmatig in de fysiotherapie praktijk zien. Deze heupklachten kunnen ontstaan door (overmatig) sporten, overbelasting of veroudering. Om heupklachten te verhelpen met fysiotherapie, is het  belangrijk om eerst de bron van de heupklachten te ontdekken. Soms komt de pijn uit de heup zelf maar deze kan ook zijn bron hebben in de rug of in het bekken.

Het heup gewricht

Het heup gewricht bestaat uit een heup kop en kom. De kom zit aan het bekken vast en de heup kop komt van het dijbeen. Het heup gewricht is een kogelgewricht en kan hierdoor allerlei kanten op bewegen. In het heupgewricht zit kraakbeen, hierdoor kan het soepel bewegen zonder wrijving. Het kapsel houdt het heupgewricht stabiel. Rondom heupgewricht bevinden zich spieren, pezen en slijmbeurzen die er samen voor zorgen dat het gewricht goed kan bewegen.

Oorzaak van heupklachten.

Verschillende oorzaken zijn aan te wijzen voor heupklachten. Soms veroorzaken aandoeningen elders in het lichaam heupklachten. Zo kunnen aandoeningen in de rug, het bekken en de knie soms pijn uitstralen naar de heup. De klachten lijken te komen uit de heup terwijl ze ergens anders vandaan komen. Voor een goed onderzoek en fysiotherapie behandeling is het vinden van de oorzaak van de heupklachten dan ook erg belangrijk. Bij de fysiotherapeut bent u dan op het juiste adres.

Heupartrose

Wat is artrose?

Artrose word in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat die we zien binnen de fysiotherapie. Het is een langzaam proces met wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast kraakbeenverlies kan er ook veranderingen plaatsvinden in het ondergelegen bot. Er kan woekering optreden van het bot aan de gewrichtsranden (osteofyten). Hierdoor kan het synoviale membraan (zorgt voor aanmaak van gewrichtsvloeistof) geprikkeld zijn, wat leidt tot gewrichtsontsteking.

 

Wat is heup artrose? Bij heup artrose is vaak het hele heup gewricht aangedaan.Het gewrichtskapsel wat veranderd, vaak verkort deze waardoor er pijn en bewegingsbeperkingen ontstaan van de aangedane heup. Hierbij komt het vaak voor dat er spierzwakte ontstaat rondom het gewricht, met name de abductoren(bilspieren). Dit kan zorgen voor een veranderd looppatroon, een trendelenburg.

Veel voorkomende klachten die wij als fysiotherapeut zien zijn pijn, een bewegingsbeperking en op den duur verlies van functie, zoals verminderde spierkracht, instabiliteit van de gewrichten en crepitaties(knarsen knakken).

Fysiotherapie behandeling van heup artrose.

Voorlichting en advies  dat is afgestemd is op de individuele patiënt met Heup artrose zijn een belangrijk onderdeel van de conservatieve behandeling. Door het krijgen van inzicht en dit combineren met de huidige leefstijl worden er vaak al een aantal doelstellingen duidelijk. Ook is het belangrijk dat we de heup weer volledig kunnen bewegen. Hiervoor zijn mobilisaties nodig, hiervoor is fysiotherapie noodzakelijk voor. Het belangrijkste gedeelte is oefentherapie,algemene fysotherapie waarin de bewegelijkheid word verbeterd, alle patiënten met Heup artrose krijgen een persoonlijk programma waarin FITT-factoren leidend zijn.

Vergoeding door verzekeraars.

Sinds 2018 is (oefen) fysiotherapie voor mensen met heup artrose vergoed vanuit de basis verzekering. Dit houd in dat de bovenstaande fysiotherapie behandelingen 12 keer vanuit de basisverzekering word vergoed. Behandeling dient volgens de KNGF-Richtlijn te worden uitgevoerd. De 12 fysiotherapie behandelingen gaan wel van het eigen risico af.

Femoro-acetabular impingement

Wat is Femoro-acetabular impingement?

Femoro-acetabular impingement (Fai) oftewel inklemmingklachten van de heup komt het vaakst voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar het komt net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Er zijn verschillende vormen van deze inklemmingsklachten van de heup. Het kan zijn dat er een verdikking zit in de heup kop of een meer puntige kraakbeenrand die om het gewricht zit. Deze heupklachten komen vooral voor bij atletische en actieve mannen en  bij vrouwen van middelbare leeftijd die veel activiteiten doen waarbij een grote bewegelijkheid van de heup nodig is bijvoorbeeld dansen of turnen. Tijdens deze activiteiten kan de rand van het gewricht en de heup kom tegen elkaar komen en zorgen voor irritatie. Afwijkingen kunnen van genetische aard zijn, een vergrote bewegelijkheid of bijvoorbeeld herhaalde traumata bij contactsporten en de hierboven genoemde oorzaken.

Fysiotherapie bij inklemmingsklachten van de heup.

Patienten klagen over het algemeen liespijn dit is vaak in combinatie met klikken, ploppen en haperen van de heup. Dit gebeurt dan al bij eenvoudige handelingen, zoals gaan zitten of  het uitvoeren van een ‘squat’beweging. Soms is er ook lage rugpijn, bilpijn of bovenbeenpijn aanwezig.

De fysiotherapeut kan een aantal test doen om te kijken of er ook daadwerkelijk inklemmingsklachten aanwezig zijn. Na het stellen van de diagnose word er samen gekeken naar een passen behandelingsplan. De fysiotherapeutische behandeling zal voornamelijk bestaan uit een stukje oefentherapie en rekkingen van de omliggende spieren.

Heup aandoeningen bij kinderen

 

Ziekte van Perthes.

De Ziekte van Perthes is een heup aandoening  bij jeugdigen waarbij de bloedvoorziening naar de kop van het dijbeenbot (de heup) gedurende enige tijd is gestopt. Hierdoor kan een gedeelte of de gehele heup kop  afsterven. Het afgestorven gedeelte wordt door het lichaam opgenomen en tegelijkertijd wordt het bot weer opgebouwd.  Hierdoor is het bot verzwakt en kan het inzakken, zodat de mooie ronde vorm van de heup kop verloren gaat.

Epifysiolyse.

Epifysiolyse is het afglijden van een deel van de heup kop en is een belangrijke heupaandoening bij kinderen. Vaak worden deze heupklachten pas laat herkend. Daardoor kunnen er niet alleen op jonge leeftijd ernstige afwijkingen ontstaan, zoals het afsterven van bot en kraakbeen op jonge leeftijd maar op volwassen leeftijd ook heupslijtage. Bij jongens komt de afwijking twee tot drie keer zo vaak voor als bij meisjes. In de helft van de gevallen gebeurt het dat de heup kop aan beide kanten afglijdt. Als de heup kop aan één kant afglijdt, moet er dus altijd op gelet worden of de andere kant geen heupproblemen gaat geven.

Heupdysplasie

Bij heupdysplasie is er een stoornis in de ontwikkeling van het heupgewricht. Wanneer een slechte ontwikkeling van het heupgewricht niet op tijd wordt ontdekt kan het kind op al jong volwassen leeftijd klachten krijgen van pijn en slijtage van de heup.  Bij een normale heup is de kop goed diep in de kom zit en kan deze het lichaamsgewichtgewicht goed  dragen. Bij de dysplastische heup is de kom niet mooi ontwikkeld en ondiep, hierdoor is er een verandering van de krachten die op het gewricht komen en bestaat de kans dat de kop uit de kom word geduwd. 

Fysiotherapie bij heup aandoeningen bij kinderen.

Voor de fysiotherapeut is het belangrijk dat hij deze heupaandoeningen tijdig signaleert die  hierboven te lezen is. De fysiotherapeut  zal dan overleggen met de huisarts of medische specialist voor een verdere aanpak en behandeling van deze klachten. Vaak word er dan samen gekeken naar een passend plan van aanpak.