Heupartrose
Wat is artrose?
Artrose word in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat die we zien binnen de fysiotherapie. Het is een langzaam proces met wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast kraakbeenverlies als gevolg van heup artrose kan er ook veranderingen plaatsvinden in het ondergelegen bot. Er kan woekering optreden van het bot aan de gewrichtsranden (osteofyten). Hierdoor kan het synoviale membraan (zorgt voor aanmaak van gewrichtsvloeistof) geprikkeld zijn, wat leidt tot gewrichtsontsteking.
Wat is heup artrose? Bij heup artrose is vaak het hele heup gewricht aangedaan.Het gewrichtskapsel wat veranderd, vaak verkort deze waardoor er pijn en bewegingsbeperkingen ontstaan van de aangedane heup. Hierbij komt het vaak voor dat er spierzwakte ontstaat rondom het gewricht, met name de abductoren(bilspieren). Dit kan zorgen voor een veranderd looppatroon, een trendelenburg.
Veel voorkomende klachten die wij als fysiotherapeut zien zijn pijn, een bewegingsbeperking en op den duur verlies van functie, zoals verminderde spierkracht, instabiliteit van de gewrichten en crepitaties(knarsen knakken).
Fysiotherapie behandeling van heup artrose.
Voorlichting en advies dat is afgestemd is op de individuele patiënt met Heup artrose zijn een belangrijk onderdeel van de conservatieve behandeling. Door het krijgen van inzicht en dit combineren met de huidige leefstijl worden er vaak al een aantal doelstellingen duidelijk. Ook is het belangrijk dat we de heup weer volledig kunnen bewegen. Hiervoor zijn mobilisaties nodig, hiervoor is fysiotherapie noodzakelijk voor. Het belangrijkste gedeelte is oefentherapie,algemene fysotherapie waarin de bewegelijkheid word verbeterd, alle patiënten met Heup artrose krijgen een persoonlijk programma waarin FITT-factoren leidend zijn.
Vergoeding door verzekeraars.
Sinds 2018 is (oefen) fysiotherapie voor mensen met heup artrose vergoed vanuit de basis verzekering. Dit houd in dat de bovenstaande fysiotherapie behandelingen 12 keer vanuit de basisverzekering word vergoed. Behandeling dient volgens de KNGF-Richtlijn te worden uitgevoerd. De 12 fysiotherapie behandelingen gaan wel van het eigen risico af.