Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Heup klachten bij Kinderen

Ziekte van Perthes

De Ziekte van Perthes is een heup aandoening bij kinderen waarbij de bloedvoorziening naar de kop van het dijbeenbot (de heup) gedurende enige tijd is gestopt. Hierdoor kan een gedeelte of de gehele heup kop afsterven. Het afgestorven gedeelte wordt door het lichaam opgenomen en tegelijkertijd wordt het bot weer opgebouwd. Hierdoor is het bot verzwakt en kan het inzakken, zodat de mooie ronde vorm van de heup kop verloren gaat.

Epifysiolyse.

Epifysiolyse is het afglijden van een deel van de heup kop en is een belangrijke heup aandoening bij kinderen. Vaak worden deze heup klachten pas laat herkend. Daardoor kunnen er niet alleen op jonge leeftijd ernstige afwijkingen ontstaan, zoals het afsterven van bot en kraakbeen op jonge leeftijd maar op volwassen leeftijd ook heupslijtage. Bij jongens komt de afwijking twee tot drie keer zo vaak voor als bij meisjes. In de helft van de gevallen gebeurt het dat de heup kop aan beide kanten afglijdt. Als de heup kop aan één kant afglijdt, moet er dus altijd op gelet worden of de andere kant geen heup problemen gaat geven.

Heupdysplasie

Bij heup dysplasie is er een stoornis in de ontwikkeling van het heupg ewricht. Wanneer een slechte ontwikkeling van het heupgewricht niet op tijd wordt ontdekt kan het kind op al jong volwassen leeftijd klachten krijgen van pijn en slijtage van de heup. Bij een normale heup is de kop goed diep in de kom zit en kan deze het lichaamsgewichtgewicht goed dragen. Bij de dysplastische heup is de kom niet mooi ontwikkeld en ondiep, hierdoor is er een verandering van de krachten die op het gewricht komen en bestaat de kans dat de kop uit de kom word geduwd.

Fysiotherapie bij heup aandoeningen bij kinderen.

Voor de fysiotherapeut is het belangrijk dat hij deze heupaandoeningen tijdig signaleert. Zoals hierboven te lezen is. De fysiotherapeut zal dan overleggen met de huisarts of medische specialist voor een verdere aanpak en behandeling van deze klachten. Fysiotherapie behandelingen van personen onder de 18 worden vergoed vanuit de basis verzekering.