Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Fysiotherapie bij meniscusletsel.

Wat is meniscusletsel?

Meniscusletsel ontstaat vaak als gevolg van geforceerde draaibeweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen tijdens het een gebogen knie (meeste gevallen) of strekkende beweging. Meer dan de helft van de gevallen gebeurd tijdens het sporten, ongeveer een derde tijdens het werk of privésfeer en 18% van de knieletsels in het verkeer. Degeneratief meniscusletsel kan spontaan ontstaan. Dit komt meer voor op oudere leeftijd.
Meniscusletsel kan in de acute fase en enige tijd na het trauma gepaard gaan met hydrops(zwelling), pijn en slotklachten bij buigen of strekken van de knie. Een buigbeperking eventueel geremd door pijnklachten is eerder regel dan uitzondering. Bij een slotstand van de knie na een trauma is vaak sprake van een meniscusletsel. Het kan zijn dat er een scheur in de meniscus is ontstaan of dat er een gedeelte los is gaan laten van het bot.

Fysiotherapie behandeling van meniscusletsel.

Klachten na meniscusletsel kunnen binnen drie maanden tot een jaar aanzienlijk verminderen.
In het buitenste één derde deel van de menisci zou er spontaan herstel op kunnen treden, dit deel is doorbloed en met zenuwen geïnnerveerd. Verder kan fysiotherapie in combinatie met oefentherapie helpen bij het herstel. Er worden vooral gekeken naar de bewegelijkheidsmogelijkheden van de knie en de pijn die daarbij komt. Ook wordt door middel van spierversterkende oefeningen de stabiliteit van de knie geoefend wat goede ondersteuning kan bieden.