Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Scapulaire Dyskinesie.

Wat is scapulaire Dyskinesie?

Het is moeilijk om scapulaire(schouderblad) beweging te meten vanwege de relatief diepe ligging van het schouder blad. Maar ook vanwege de overliggende spieren en de potentieel complexe natuur van de positie en beweging van het schouderblad tijdens armbewegingen en functionele taken. Scalulaire dyskinesieis het verkeerd meebewegen van het schouder blad tijdens het bewegen van de arm. Vaak wordt dit gevonden in combinatie met andere schouder klachten. Echter is de precieze relatie hiertussen niet duidelijk is. Scapulaire dyskinesie kan zowel de oorzaak als het gevolg zijn van een schouder blessure. Het kan klachten aan de schouder verergeren of de fysiotherapie behandeling en uitkomst nadelig beïnvloeden.

Fysiotherapie bij scapulaire Dyskinesie.

Tijdens het fysiotherapie onderzoek van de schouder wordt er gekeken naar het bewegen van het schouder blad en met of deze een andere stand aanneemt dan de andere zijde. Door met de arm en dezelfde bewegingen voorwaarts en zijwaarts te maken kan de fysiotherapeut kijken of er een verschil is tussen het linker schouderblad. Aangeraden wordt om Dynamische Scapulaire dyskinesie testen toe te passen om te kijken of dit van invloed kan zijn op het herstel van de klachten. Tijdens de fysiotherapie behandeling moet ernaar worden gestreefd om de schouder zou mobiel mogelijk te krijgen zonder bewegingsbeperkingen. Hierna is het goed dat er weer een goede balans ontstaat tussen de spieren rondom de schouder. Dit kan door middel van kracht en/of reactie training.
Er zijn 4 verschillende vormen van scapulaire dyskinesie met elk een aparte aanpak. Hiervoor het dus belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld door de fysiotherapeut.