Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Manuele therapie bij fysiotherpie Kraaijenzank in Horst

Manuele therapie is een gespecialisatie voor het behandelen van gewrichtsklachten, zoals nekpijn en rugpijn. U Kunt vaak langdurig last hebben van fysieke klachten, zoals spier- en gewrichtspijn. In dat geval kan het zijn dat uw lichaam een helpende hand nodig heeft. Manuele therapie kan op dat soort momenten een uitkomst bieden.

Bij Fysiotherapie Kraaijenzank bieden wij ook manuele therapie aan. Manuele therapie is meestal gericht op klachten aan de wervelkolom zoals nek en rugpijn of hieraan gerelateerde klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, schouder en heupklachten. Manuele therapie richt zich als specialisme op klachten aan het bewegingsapparaat die zich uiten in het neuromusculoskeletale (NMS) domein en die samenhangt met beperkingen in activiteiten en participatie.(NVMT)

Een manueel therapeut heeft na zijn 4 jarige fysiotherapie opleiding een 3 jarige master gevolgd. Een Master Manueel Therapeut (MMT) heeft extra kennis op het gebied van wetenschappelijke diagnostiek, fysiotherapie, manuele therapie en communicatieve vaardigheden. Manuele therapie wordt gebruikt om functiestoornissen van de gewrichten, spieren en zenuwen op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld pijn of stijfheid zijn. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken zoals manipulaties (kraken) op de gewrichten kunnen worden toegepast en de effecten van manuele therapie zijn vaak snel te voelen, verbetering van de bewegingsvrijheid en afname van pijn.

Tijdens een behandeling bij de Manueel therapeut, kunnen wij het probleem vanaf de wortel aanpakken. Vaak zijn problemen zoals nekklachten erg complex. Dat komt doordat de verschillende spieren, pezen en gewrichten in uw lichaam niet meer in balans zijn. Een ervaren manueel therapeut van ons centrum kan deze balans herstellen.

 

Met welke klachten naar de manueel therapeut?

Wanneer een gewricht slecht beweegt of pijnlijk is, kan manuele therapie effectief zijn en vaak direct na de behandeling merkbaar. De gewrichten kunnen beter en makkelijker bewegen, dit heeft een positieve invloed op de pijn . Enkele voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

Tijdens de eerste afspraak zal de manueel therapapeut bekijken en hoe de specifieke klacht verholpen kan worden. Hierna zal de manueel therapeut met u een behandelplan worden opgesteld om effectief en doelgericht de klachten aan te pakken.

De behandeling van de manueel therapeut.

Het doel van manuele therapie is het herstellen of verminderen van de functiestoornissen in gewrichten en de pijn. Het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten, het werk en in de sport. De manueel therapeut kent specifieke technieken die op gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren. Hiermee word de houding en bewegingen verbeterd. Mobilisaties, aangevuld met gedoseerde impulstechnieken ( manipulaties).Mobilisaties zijn een repeterende bewegingen toegepast in de beperkte bewegingsrichting van een gewricht. Manipulaties zijn een eindstandige mobilisatie, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid en impuls waarbij een knappend geluid kan ontstaan. Na de behandelperiode stuurt de manueel therapeut een rapportage naar de (verwijzend) huisarts en/of specialist.

Wat is een manipulatie?

Een manipulatie is een korte impuls die een manueel therapeut geeft in een gewricht om de functie van het gewricht te verbeteren en de pijn te dempen. Een manueel therapeut kan deze techniek gebruiken als toevoeging tijdens zijn behandeling. De patiënt wordt hierbij in een bepaalde houding  of positie gezet door de manueel therapuet en hoeft hiervoor verder zelf niks te doen. De manipulatie (impuls) zelf is een korte impuls die kort en snel is over een kleine bewegingsuitslag. Op het moment dat de manueel therapeut dit goed uitvoert hoeft er geen kracht gebruikt te worden. Op het moment dat de manueel therapeut de impuls geeft kan er een knak of meerdere knakken worden gehoord. Dit ontstaat doordat de gewrichtvlakken even los van elkaar komen.

Wat kunnen we bereiken met manipulaties?

Als eerste zal de bewegelijkheid  van het gewricht toenemen en de pijn afnemen. Door dat bijvoorbeeld in de rug het ene gewricht weer beter beweegt kan de rest ook zijn functie weer beter uitvoeren.

Hieronder staan nog een aantal meer voorbeelden van het effect van manipulaties en manuele therapie.

  • Mindere belasting voor een gewricht dan bij “mobilisaties”.
  • Sneller kunnen starten met oefentherapie door manuele therapie.
  • Ontspanning van spieren in die regio. 
  • Toename van doorbloeding in die regio.