Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Bechterew

Wat is Bechterew

 

Over de oorzaken van de ziekte van Bechterew is nog weinig bekend. Mogelijk zijn darminfecties en urineweginfecties een aanleiding. Zeker is dat een erfelijke factor meespeelt. Bij de ziekte van Bechterew spelen erfelijke factoren een rol. Binnen een familie komt de aandoening vaak bij meerdere personen voor. Bij ruim negentig procent van de mensen met Bechterew komt in het bloed de erfelijke factor HLA-B27 voor. Acht procent van de bevolking heeft deze factor wel in het bloed, maar heeft niet de ziekte van Bechterew. De aanwezigheid van de erfelijke factor is dus niet meer dan een aanwijzing.

Symptomen

De ziekte van Bechterew begint vaak met pijn en stijfheid, vooral laag in de rug en het si-gericht. Na de rugwervels raken ook de gewrichten van schouder, heup en knieën ontstoken. Patiënten met de ziekte van Bechterew zijn vaak moe.

Onderzoek en diagnostiek

Om vast te stellen dat u de ziekte van Bechterew hebt, doet de reumatoloog een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek bij u. Pas in een later stadium kunnen we beschadigde gewrichten op röntgenfoto's zien. Binnen de fysiotherapie maken we gebruik van de New York Criteria om de aandoening zo veel mogelijk in kaart te brengen. Uiteindelijke stelt de orthopeed de definitieve diagnose.

Fysiotherapie Behandeling van m. Bechterew

De behandeling van de ziekte van Bechterew bestaat uit het afremmen van de ziekte met medicijnen en dagelijkse beweging. We kunnen de ziekte van Bechterew helaas niet genezen. Een goede behandeling kan er wel voor zorgen dat u zo goed mogelijk blijft functioneren. De behandeling van de fysiotherapeut kan ondersteuning bieden bij het zo veel mogelijk soepel houden van de wervelkolom met het mobiliseren van de wervelkolom. Oefentherapie kan hierbij ook goed helpen. Het is dan belangrijk dat de juiste spieren worden getraind zodat de wervelkolom zoveel mogelijk in de juiste houding blijft. Medicijnen kunnen de ontsteking afremmen en de pijn en stijfheid bestrijden. Hierdoor kunt u u gemakkelijker bewegen. Dit ondersteunt de vorm en functie van de wervelkolom.