Migraine.
Wat is migraine?
Migraine is moeilijk uit te leggen, er is namelijk op dit moment nog altijd precies duidelijk wat precies de oorzaak is van migraine. Het is een hersenziekte waarbij de bloedvaten vernauwen in de hersenen waardoor er een hevige en vaak kloppende hoofdpijn ontstaat. Migraine is geen gewone hoofdpijn, ongeveer een kwart van de mensen ervaren voorafgaand aura’s of andere symptomen.
Fases van migraine:
Gelukkig doorloopt niet iedere migraine patiënt alle fases en kan er veel verschil in zitten.
Prodrome fase:
In de prodome fase kunnen mensen de aura’s krijgen in verschillende vormen, verminderd zicht, gehoor, maar bijvoorbeeld ook vocht vasthouden, weinig plassen, somberheid of stress, zin krijgen in eten, verandering van gedrag en soms erg vermoeid en veel gapen.
Hoofdpijn fase:
Dit is de fase waarin de bonzende hoofdpijn aanwezig is die kan variëren tussen 4 en 72 uur. Meestal is de pijn aan één zijde. Tijdens zoon aanval zijn de mensen vaak erg misselijk en kunnen ze geen geluid of ligt verdragen.
Postdome fase:
De herstel fase kan ook nog een dag of lager duren en mensen kunnen dan nog een lichte vorm van hoofdpijn ervaren.
Manuele therapie bij migraine.
Manuele therapie kan ondersteunend zijn bij migraine. Migraine kan op meerder manieren worden behandeld . Van uit de neuroloog of huisarts wordt dat vaak gedaan door middel van medicatie. Ook helpt het enorm als u een goede fysieke conditie heeft en voldoende vitaminen en mineralen tot u neemt via gezonde voeding. Manuele therapie kan bijdragen aan het verminderen van klachten bij migraineaanvallen. Door ondersteuning van de manueel therapeut bij het opbouwen van de fysieke belastbaarheid, aanleren hoe u beter met uw klachten om kan gaan en het aflaten nemen van de spanning in de nek. Ook kan manuele therapie ondersteunen bij het los houden van de nek. Ook is het vaak zo dat stress en druk een migraine aanval kan veroorzaken. Vaak is het zo dat mensen met migraine ook andere vormen van hoofdpijn hebben. De manueel therapeut kan deze factoren samen met u in kaart brengen en kijken hoe deze in de toekomst minder invloed hebben op de hoofdpijn klachten.