Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Trauma gerelateerde nekpijn.

Wat is rauma gerelateerde nekpijn?

Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan zijn na een auto ongeluk of het flink stoten van het heeft bijvoorbeeld tijdens een val. Na dit trauma  kan het zo zijn dan u last van uw nek of bovenrug heeft. Hierbij kan de nekpijn variëren in ernst, van lichte nekpijn, nekpijn met hoofdpijn en andere duidelijke symptomen zoals misselijkheid of duizeligheid. Zelfs kan het zo zijn dat er zelfs botbreuken aanwezig zijn. De laatste categorie komen we eigenlijk niet tegen in de eerstelijns fysiotherapie praktijk. Wel moeten wij als fysiotherapeut / manueel therapeut scherp op zijn en eventueel terug verwijzen naar de huisarts. 

Het kan zijn dat deze klachten pas een aantal dagen, weken of zelfs maanden na een ongeval optreden. Trauma gerelateerde nekpijn worden ook wel aangeduid met whiplash associated disorder. Echter is dit een verouderde term. Hierin worden gradaties onderscheiden:

Categorie 0:
Houdt in dat de patiënt helemaal geen last heeft van pijn of klachten, maar er mogelijk wel beschadigingen in het lichaam zijn ontstaan.

Categorie 1:
Bij categorie 1 heeft de patiënt veelal last van nekklachten, maar hiervoor kunnen bij medisch onderzoek geen afwijkingen worden vastgesteld.

Categorie 2:
Categorie 2 houdt in dat de patiënt last heeft van nekklachten en daarnaast ook andere afwijkingen heeft. Gedacht kan daarbij worden aan bewegingsbeperkingen. Deze categorie zien we het meest bij de fysiotherapie en zijn vaak goed te behandelen.

Categorie 3:
Categorie 3 betekent dat de patiënt veel last heeft van klachten en er ook neurologische uitvalsverschijnselen worden vastgesteld.

Categorie 4:
Dit is de zwaarste categorie. Hierbij heeft de patiënt niet alleen nekklachten maar ook bijvoorbeeld breuken. De categorie zien we niet binnen de fysiotherapie in eerste instantie. Wel kan het zijn dat deze voor revalidatie verder in aanmerking komt voor fysiotherapie.

Fysiotherapie en trauma gerelateerde nekpijn.

De behandeling van de klachten zijn grotendeels het zelfde als de behandeling van a-specifieke nekpijn. Eerst wordt er door de fysiotherapeut in kaart gebracht wat de stoornissen in de regio zijn. Dit kan zijn dat er gewrichten minder bewegelijk zijn of dat er spieren zijn opgerekt. aan de hand daarvan maakt de fysiotherapie samen met u een behandelplan voor uw nekklachten.