Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie of manuele lymphedrainage is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Onze therapeuten hebben naast hun reguliere opleiding tot fysiotherapeut een extra opleiding gevolgd om de oedeemtherapie uit mogen voeren. Deze vorm van behandeling word ook alleen maar vergoed door de zorgverzekering als de opleiding oedeemtherapie is gevolgd. 

Deze behandelmethode is voor klachten bij  ophoping van vocht in het weefsel tussen de huid en de daaronder gelegen lagen. Dit kan echter een gevolg zijn van een verstoorde balans tussen aan- en afvoer van vocht (oedeem). Er zijn meerdere vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak zal hierop je juiste oedeemtherapie behandeling worden toegepast.

Bijvoorbeeld door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. Tijdens de eerste behandeling zullen wij samen met u een op maat gemaakt behandelplan samenstellen waarbij persoonlijke aandacht en kwaliteit van behandelen centraal staan.

Op het moment dat er sprake is van oedeem na behandeling van kanker wordt er onderling overleg gepleegd tussen de oedeemtherapeut en de oncologisch fysiotherapeut.

Oefentherapie

Als behandeling voor oedeem

Oefentherapie is van belangrijk onderdeel van de oedeemtherapie voor het verminderen van vocht. In de benen bevinden zich veel grote spieren op het moment dat we deze gebruiken tijdens het sporten kan het vocht dus beter worden getransporteert naar het lymfestelsel. Ook verbeterd sporten de bloedsomloop waardoor het vocht beter in het lichaam opgenomen kan worden.

Lymfetaping

lymfetaping is nog een vrij nieuwe vorm van behandeling binnen de oedeemtherapie. Door een bepaalde tapetechniek wordt de huid meer bewogen tijdens het bewegen ten opzichte van de onderhuid. Na de reguliere behandeling door de fysio kan worden getaped, deze tape kan voor langere tijd worden gedragen en is het effect van de behandeling groter.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een gerichte behandeltechniek binnen de oedeemtherapie in de vorm van massage. Het doel van deze massage is de transport mogelijkheid van het oedeem  te verbeteren en te verhogen. Hierdoor kan er meer vocht worden opgenomen in het lymfe systeem en zullen de klachten afnemen.

Compressietherapie

Compressietherapie is een andere manier van bandageren.  Door middel van bandages aanleggen wordt constante compressie uit geoefenend op het aangedane weefsel. Dit zorgt ervoor dat het uittreden van oedeem wordt tegen gegaan en dat de transport van het oedeem wordt ondersteunt. Deze techniek wordt vooral in het  begin van de behandeling toegepast wanneer er nog geen duidelijk balans is in het aan en afvoer van het oedeem. Bij fysiotherapie Kraaijenzank hebben we de mogelijkheid om bandages en compressie middelen te bestellen. Vooraf word natuurlijk gekeken wat uw nodig heeft en overlegt wat het belang is hiervan.